Tovább a tartalomra

Kezdődik a nagyböjt

2012. február 21.

Hamvazószerdával elkezdődik a nagyböjti szent idő. Elcsendesül a farsangi felszabadult hangoskodás, s ebben az időben arra hív bennünket az egyház, hogy inkább befele figyeljünk, poroljuk le a lelkünket a rátapadt dolgoktól, ismerjük be újra önmagunk és az Úr előtt, hogy gyengék, esendők vagyunk és merítkezzünk meg a kiengesztelődés szentsége által Isten irgalmában. S ahogy – reméljük, nem sokára – az alvó természet is megszabadul a hó fogságából, s megjelennek a remény első rügyecskéi, úgy legyen ideje a lelki megújulásunknak ez az idei nagyböjt, a húsvétra való előkészületünk.

Hamvazószerdán du. 1 órától Katonában, majd este 6 órától Kolozson tartunk szentmisét hamvazással.

—————————–

A hamvazás (lat. impositio cinerum) a nagyböjt kezdetét jelző szertartás hamvazószerdán. A 4. sz-tól a nyilvános bűnbánatot tartó és nagycsütörtökön feloldozást nyerő bűnbánók a nagyböjt első napján mezítláb, zsákszerű vezeklő ruhában, a templom kapujában várták a püspököt, aki a templomba vezette őket. Elmondták a bűnbánati zsoltárokat, majd a püspök a fejükre tette a kezét. Megszórta őket hamuval, feladta nekik a ciliciumot, kirótta a penitenciát és meghintve őket szenteltvízzel, miként az Úr a paradicsomból Ádámot, kiutasította őket a templomból. A nagyböjtben többé a templomba nem mehettek, csak az ajtóban állottak és a betérő hívek imádságát kérték.
Eleinte a hamuval való megszórás csak nyilvános bűnbánók szertartása volt. A hívek közül azonban sokan csupán alázatosságból szintén meghintették magukat hamuval. A 10. századtól külön megáldották a hamut, melyet az előző év virágvasárnapi barkáiból állítottak elő. A nyilvános vezeklés megszűntével, a 14. századtól a hamvazás szertartása mint a nagyböjt kezdete általánossá lett. A klerikusok a tonzúrára kapták a hamut.
A hamvazás személy szerint szól a hívőnek. A pap helyi szokás szerint keresztet rajzol a hívő homlokára a hamuval, v. a fejére hinti a hamut, a következő szavak kíséretében: „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel” vagy: „Térjetek meg és higgyetek az evangéliumnak”.
(A Magyar Katolikus Lexikon nyomán)

Reklámok
No comments yet

SZÓLJON HOZZÁ ITT:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s